Nu mai este un secret faptul că fertilitatea este foarte strâns legată de vârsta femeilor, dar și de cea a bărbaților atunci când își doresc să devină părinți. De cele mai multe ori, un cuplu dorește să își asigure o stare materială bună, o relație stabilă și abia apoi se gândește la copii. Doar că vârsta nu mai este în avantajul partenerilor.
În cazul femeilor, fertilitatea maximă se înregistrează în jurul vârstei 18 – 23 de ani și se stabilizează până în jurul vârstei de 27-28 de ani. Începe apoi un declin ușor până la împlinirea vârstei de 30 de ani, urmând ca după 35 de ani lucrurile să devină mult mai dificile, iar după 40 de ani, fertilitatea scade abrupt. Este deja un lucru neobișnuit ca o femeie de 45 de ani să rămână însărcinată natural.
Ai mai putea fi interesată și de Ce se întâmplă după FIV?
De ce scade fertilitatea feminină
- În primul rând, odată cu înaintarea în vârstă, îmbătrânesc și ovarele. Fiecare femeie, la vârsta pubertății, are în jur de 300.000 de ovule. La fiecare menstruație, pentru fiecare ovul eliberat la ovulație se ”consumă” aproximativ alte 500 de ovule care nu se maturizează și sunt absorbite de organism. Pe măsură ce anii trec, rezerva ovariană își urmează cursul firesc de scădere ajungând ca în apropierea vârstei de 50-55 de ani, când femeia ajunge la menopauză, să mai rămână doar câteva mii de ovule îmbătrânite, făcând aproape imposibilă fertilizarea, iar embrionii nu vor avea suficientă putere să se fixeze în pereții uterului.
- Odată cu vârsta pot apărea și diverse probleme ginecologice cum sunt infecțiile pelviene, leziuni la nivelul trompelor uterine, endometrioză, fibrom uterin, care devin acute în timp.
- Scăderea libidoului și a frecvenței raporturilor sexuale sunt alți factori care determină scăderea fertilității.
- Îmbătrânirea endometrului, mucoasa care căptușește fața internă a uterului, este un alt factor de scădere a fertilității feminine.
- Anii aduc și kilograme în plus, iar obezitatea poate îngreuna posibilitatea de a rămâne însărcinată.
De ce scade fertilitatea masculină
- Și la bărbați fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după împlinirea a 40 de ani, dar nu în aceeași măsură ca în cazul femeilor.
- Mulți dintre bărbați sunt fertili și în apropierea vârstei de 50 de ani, chiar și câțiva ani după, dar tulburările legate de lichidul seminal cresc odată cu vârsta.
- Bărbații produc spermă toată viața, dar bărbații între 30-50 de ani se confruntă cu o diminuare cu 30% a volumului de spermă produs și cu 37% din capacitatea de motilitate. Bărbații mai în vârstă produc spermă cu o diformitate de până la cinci ori mai mare decât cei tineri. Calitatea spermei este foarte importantă atât pentru procesul de concepție, cât și pentru conceperea unui fetus sănătos. Bărbații de peste 40 de ani au un risc mai mare de a concepe un copil cu autism, nanism, defecte cardiace, epilepsie, cancer, sindrom Down.
Citește pe larg Despre procedura FIV.
Investigații pentru infertilitate
Atunci când un cuplu nu poate concepe un copil după un an în care a întreținut raporturi sexuale regulate și neprotejate poate fi considerat infertil.
La femei, primele analize pentru depistarea motivului pentru care nu apare o sarcină pe cale naturală sunt cele care alcătuiesc profilul hormonal complet. Aceste analize sunt: LH, FSH, estradiol, progesteron, prolactină, TSH, T3, free T4. Citește pe larg aici.
Infertilitatea masculină are drept cauză principală modificarea parametrilor materialului semninal, mai precis a numărului, a motilității și a morfologiei spermatozoizilor. Citește pe larg aici.
Atât pentru femei, cât și pentru bărbați, înaintarea în vârstă accentuează diminuarea numărului de hormoni sexuali specifici (estrogen, testosteron), ceea ce duce la un declin al fertilității și la creșterea riscului de a concepe un copil cu defecte genetice. Cel mai important pas pentru a rezolva problemele de infertilitate este prezentarea la medicul specialist în infertilitate și primirea unui diagnostic corect și a unui tratament personalizat.
Credit foto: pinterest.com