Pana de curand, nu a fost posibila ajutorarea acelor cupluri in care barbatii aveau probleme grave legate de numarul sau de motilitatea materialului seminal ori chiar deficit complet de spermatozoizi (azoospermie). In aceste cazuri grave de infertilitate masculina, singura solutie era utilizarea de material seminal de la un donator.
Odata cu progresul tehnologiei si cu evolutia stiintei, aceste cupluri pot fi acum ajutate prin metoda ICSI (injectarea intracitoplasmatica a spermei). In esenta, este vorba despre o interventie chirurgicala microscopica in ovul. Cu ajutorul unui microscop foarte puternic, este capturat un spermatozoid cu micropipeta si este plasat in citoplasma ovocitului.
ICSI creste sansele de succes ale fertilizarii si posibilitatea de a avea un copil in cazul cuplurilor in care barbatii au o cantitate redusa de material seminal sau nu au spermatozoizi suficienți si care, din motive necunoscute, nu se pot fertiliza prin metoda clasica de inseminare in vitro.
In plus, pentru barbatii care sufera de azoospermie totala, adica nu exista niciun spermatozoid la ejaculare, exista posibilitatea de a recolta spermatozoizi din epididim (PESA) sau prin testicul (TESA), cu ajutorul unui ac fin (sub anestezie locala). In continuare, este utilizat un spermatozoid pentru fertilizarea unui ovul, iar ovulele deja fecundate (embrionii) sunt transferate in uter, fara durere.
Cuplurile trebuie sa fie constiente ca in 1-5 la suta din incercari nu reuseste fertilizarea ovulelor dupa inseminare. Aceasta problema poate fi cauzata de calitatea materialului seminal sau a ovulelor. Din acest motiv, cuplul trebuie sa abordeze problema cu medicul, astfel incat riscul de insucces sa fie redus la minimum.