fbpx
logogenesis

"Succesele noastre continue in domeniul feritilizarii in vitro, reprezinta dovada credintei, dragostei si a grijii noastre pentru om, pentru viata insasi si pentru familie."

smartphone_icon2Pentru programari, sunati zilnic intre 09:00-17:00 Tel: 021-9676, 0729-940.799

CAUTA

Conservarea embrionilor si a tesutului ovarian la congelator

12/04/2016

Conservarea embrionilor prin crioconservare ofera posibilitatea de a utiliza cu succes embrionii astfel conservați, pentru eventualitatea in care cuplul doreste sa mai aiba si alti copii in viitor.

Prin aceasta metoda, se spera cresterea proportiei de sarcini intr-un singur ciclu de tratament, deoarece ofera femeii posibilitatea de a face transferuri de embrioni in mai multe randuri, cu costuri economice, fizice si emotionale cat mai reduse.

Astfel, cand se executa procedura de recoltare a ovocitelor, embrionii suplimentari pot fi congelati (desigur, doar daca aceasta este dorinta cuplului). Acestia pot fi pastrati prin crioconservare si pot fi transferati ulterior, fara ca femeia sa mai fie nevoita sa urmeze un tratament medicamentos.

Embrionul uman se conserva cu succes , fie in stadiul de pronuclei (zigot), fie imediat dupa diviziunea celulara sau chiar si atunci cand este sub forma blastocist. Embrionii umani se congeleaza prin doua cai:

a) metoda clasica de congelare lenta cu propandiol si zaharoza (in cazul embrionilor) sau glicerol (in cazul blastocistilor) ca solutii crioprotectoare;

b) securitizare (vitrificare) utilizata pe scara larga pentru congelarea embrionilor, in toate etapele, precum si pentru congelarea ovocitelor cu sanse foarte mari de supravietuire.

Crioconservarea embrionilor este o tehnica total diferita de cea folosita in trecut. Caracteristica ei principala consta in utilizarea solutiilor concentrate protectoare si introducerea embrionilor in acestea pentru doar cateva secunde, cel mult pana la 3 minute.

Initial, eforturile de congelare a ovulelor prin metoda clasica au fost in zadar, aceasta tehnica reprezentand pana de curand una dintre cele mai mari slabiciuni ale reproducerii umane asistate, deoarece rezultatele dorite se lasau asteptate, iar ratele de supravietuire erau cu mult mai reduse decat cele de la embrioni de inghet-dezghet.

Cu toate acestea, tehnica de vitrificare a revolutionat domeniul de congelare a gametilor umani si promite rate mari de supravietuire, fertilizare si realizare a sarcinii.

In Centrul de Reproducere Umana Asistata din cadrul clinicii „GENESIS ATENA” exista posibilitatea de inghetare a tesutului ovarian, in cazul in care este necesara indepartarea ovarelor. Pe viitor, avem posibilitatea de a stimula productia de ovule, printr-o tehnica speciala, astfel incat tesutul ovarian va fi capabil sa produca oua, care vor putea fi in continuare fertilizate.

Embrionii si ovulele sunt pastrate in azot lichid la -196° C. Acestea raman intacte pentru o perioada indelungata. Datorita tehnologiei actuale, intre 90 si 95% dintre embrioni supravietuiesc dupa decongelare.

Sansele de reusita dupa transferul embrionilor decongelati, cu conditia ca acestia sa supravietuiasca dupa decongelare, sunt aproape aceleasi cu cele din transferul de embrioni care nu au fost congelati. Pe plan international, studiile au aratat ca procentul anomaliilor la embrionii care proveneau din congelare nu este diferit de al celor folositi in tehnica similara de fertilizare in vitro si nici fata de al celor dobanditi pe cale naturala.

Procentajul de reusita al Centrului de Reproducere Umana Asistata, in functie de transferul embrionar pentru 2010, se regaseste in tabelul de mai jos:

katapsiksi2

Posted in Tratamente