fbpx
logogenesis

"Succesele noastre continue in domeniul feritilizarii in vitro, reprezinta dovada credintei, dragostei si a grijii noastre pentru om, pentru viata insasi si pentru familie."

smartphone_icon2Pentru programari, sunati zilnic intre 09:00-17:00 Tel: 021-9676, 0729-940.799

CAUTA

Avortul spontan

14/04/2016

Avortul spontan este unul dintre cele mai nefericite evenimente din viata unei femei gravide. Ai senzatia ca absolut totul s-a oprit in loc si ca nu vei putea merge mai departe niciodata. Cu putin ajutor, cu un medic priceput si cu ceva timp care sa vindece, lucrul acesta se va intampla totusi.

Orice femeie poate la un moment dat sa experimenteze trauma unui avort spontan.

Majoritatea avorturilor spontane se intampla cu precadere in primul trimestru de sarcina, insa exista si cazuri cand acest eveniment nefericit poate aparea la inceputul celui de-al doilea trimestru.

Una din sase femei experimenteaza avortul spontan pe parcursul vietii active sexual. Acest lucru nu inseamna ca nu mai poti ramane insarcinata sau ca a doua oara ti se va intampla acelasi lucru.

Poti merge mai departe!

Una din cauzele  avorturilor spontane o reprezinta anomaliile cromozomiale.

Aici intervine natura, care elimina un produs de conceptie cu mutatii genetice. Femeile cu varste de peste 35 de ani sunt mai expuse la astfel de lucruri, pentru ca ovocitele lor nu mai au aceeasi calitate precum cele ale unei femei de 25 de ani. Varsta joaca un rol important, drept urmare e bine sa nu amani prea mult decizia de a ramane insarcinata. Dupa varsta de 35 de ani, incepe declinul hormonal destul de abrupt in viata oricarei femei, iar acesta este un lucru perfect normal. La 40 de ani, peste 80% dintre ovocitele produse de o femeie au mutatii genetice, deci riscul de avort spontan in primul trimestru de sarcina creste proportional. Desigur, din motive diferite, si o femeie mai tanara poate experimenta un avort spontan din pricina anomaliilor cromozomiale, dar este evident ca mai predispuse la acest lucru sunt cele cu varste peste 35 de ani.

Trombofilia, o cauza a avortului spontan!

O alta cauza a avorturilor spontante o reprezinta problemele hemolitice. Cele mai multe dintre femei nu stiu ca au probleme care le predispune la trombofilie (ceea ce inseamna ca sunt predispuse si la avort spontan in primele luni de sarcina, daca nu urmeaza un tratament corespunzator) pana cand nu trec printr-un astfel de eveniment nefericit si li se recomanda un set de analize specifice pentru trombofilie.

Trombofiliile pot fi dobandite sau ereditare. Cele ereditare sunt cauzate de mutatiile unor gene care codifica factori importanti in coagulare, iar cele dobandite pot aparea din cauza stilului de viata: sedentarism, alimentatie dezechilibrata, fumat etc.

Inainte de a ramane insarcinata, este bine sa faci un set de analize medicale recomandate de medic, prin care sa vezi daca rezerva de progesteron exista in cantitati suficiente, acesta fiind unul dintre hormonii cei mai importanti pentru sustinerea unei sarcini. Lipsa progesteronului se rezolva fara probleme prin suplimentarea medicamentoasa la inceputul sarcinii, evident, numai la recomandarea medicului.

Cel mai important lucru pe care trebuie sa il tii minte: atunci cand pe parcursul sarcinii ceva ti se pare mai ciudat decat de obicei, consulta medicul care iti urmareste sarcina. Preventia este mai buna in astfel de cazuri!

Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale avortului spontan, dar nu singurele. Orice anomalie a uterului, precum si fibromul uterin pot provoca avort spontan. Infectiile, dezechilibrele hormonale, diverse bacterii si bolile tiroidiene pot sa duca la avort spontan. In 60% din cazurile de avort spontan aparut in primele trei luni de sarcina, nu poate fi evidentiata o cauza cu precizie.

Semne de ingrijorare sau nu?

Un avort spontan poate sa aiba ca simptome crampele abdominale insotite de sangerări. Sangele poate fi de culoare rosu-aprins sau maroniu, in functie de fiecare femeie. Starea de rau general poate sa insoteasca aceste simptome. Astfel de simptome pot aparea si intr-o sarcina perfect normala: pot aparea mici sangerari si crampe abdominale, fara ca acest lucru sa insemne nimic rau.

Numai medicul este capabil sa evaluze cel mai bine situatia in astfel de cazuri. Asadar, pentru orice semn iesit din comun, e bine sa mergi  la medicul care iti supravegheaza sarcina!

 

Posted in Articole