Fertilizare in vitro – Genesis Athens: Analize profil hormonal
logogenesis

"Succesele noastre continue in domeniul feritilizarii in vitro, reprezinta dovada credintei, dragostei si a grijii noastre pentru om, pentru viata insasi si pentru familie."

smartphone_icon2Pentru programari, sunati zilnic intre 09:00-17:00 Tel: 021-9676, 0729-940.799

CAUTA

Analize profil hormonal

12/09/2016

Primele analize pentru depistarea motivului pentru care nu apare o sarcină pe cale naturală sunt cele care alcătuiesc profilul hormonal complet. Aceste analize sunt: LH, FSH, estradiol, progesteron, prolactină, TSH, T3, free T4.

Citește și Analize pentru infertilitate

Hormonul luteinizant (LH) – stimulează și acționează asupra ovarelor și testiculelor (gonadele) și are un rol important pentru dezvoltarea sexuală la vârsta pubertății și pentru reproducere la vârsta adultă. Nivelul de LH din sânge sau urină oferă, de asemenea, informații concludente despre fertilitatea unei persoane, fie că e vorba de femeie sau bărbat.
La femei, acest hormon stimulează producerea de estrogen. LH are un rol important pe durata menstruației, reglând nivelurile de estradiol și progesteron eliberate. Hormonul luteinizant are rol important în menținerea fertilității. Se recoltează à jeun și pacientele vor menționa data ultimei menstruații, precum și trimestrul de sarcină.

Hormonul foliculostimulant (FSH) – este produs de glanda pituitară.
La femei, FSH-ul reglează ciclul menstrual și producția de ovule la nivelul ovarelor. Nivelul hormonului fluctuează în funcție de etapa menstruației, fiind mai ridicat imediat după ovulație. Se recoltează pe nemâncate și pacientele vor menționa data ultimei menstruații, precum și trimestrul de sarcină.

Estradiolul – este cel mai potent hormon estrogen natural și este produs de ovare. În cantități mici, estradiolul este produs de glande suprarenale și de testicule. La menopauză, nivelul de estrogen este scăzut datorită diminuării producției ovariene. În cazul unor disfuncții ale ciclului menstrual, cum sunt pubertatea precoce sau întârziată la fete, amenoreea primară și secundară, precum și menopauza, medicul ginecolog va recomanda efectuarea unui test de sânge pentru dozarea estradiolului seric. În caz de infertilitate, dozarea acestui hormon este foarte utilă. În cazul hiperstimulării ovariene pentru FIV, concentrația acestui hormon se monitorizează zilnic.
Se pot înregistra creșteri în cazuri de pubertate precoce, sarcină, tumori ovariene, suprarenale, testiculare, hipertiroidie, ciroza hepatică, consum de alcool.
De asemenea, se pot înregistra scăderi în cazuri de anorexie nervoasă, avort, menopauză, insuficiență hipofizară și gonadală. Se recoltează à jeun și pacientele vor menționa data ultimei menstruații, precum și trimestrul de sarcină.

Progesteronul – este un hormon produs de ovare, la femei, și de testicule, în cazul bărbaților și, la ambele genuri, dar într-o cantitate mult mai mică, de glandele suprarenale. În cazul femeilor, mai există două surse care produc acest hormon: corpus luteum – în faza luteală a menstruației, și placenta – în cazul unei sarcini.
Progesteronul contribuie la îngroșarea pereților interni ai uterului, pregătindu-l astfel pentru o eventuală sarcină. De altfel, în cazul unei sarcini, progesteronul o susține pe toată durata sa, întărește mușchii pelvieni pregătindu-i pentru travaliu, stimulează dezvoltarea glandelor mamare, joacă un rol important în dezvoltarea fătului.
În absența unei sarcini, progesteronul are rolul de a regla ciclul menstrual, normalizează nivelul de zahăr din sânge, susține activitatea hormonilor tiroidieni, scade retenția de apă în organism, crește libidoul, asigură o bună funcționare la nivel cerebral. Un rol foarte important este acela de a proteja organismul de posibilitatea apariției unui cancer de sâni sau uter, cauzat de nivelul crescut de estrogen.
La femei, pe măsura trecerii anilor, nivelul de progesteron scade, provând binecunoscutele dureri de cap, creșteri în greutate, tulburări de somn, sensibilitate la nivelul sânilor. Se recoltează à jeun și pacientele vor menționa data ultimei menstruații, precum și trimestrul de sarcină.

Îți recomandăm să citești și Amniocenteza și riscurile ei

Prolactina – este un hormon secretat de glanda hipofiză anterioară și are rolul de a declanșa și menține secreția lactată. La femei, valoarea prolactinei crește începând din perioada pubertății și scade după debutul menopauzei. La bărbați, nivelul acestui hormon este mai mic decât la femei și este relativ constant din copilărie și până la maturitate. În cursul sarcinii, nivelul prolactinei crește progresiv, ajungând la valori de 5-10 ori mai mult decât nivelul obișnuit. După naștere, nivelul sanguin de prolactină scade mai rapid la femeile care nu alăptează, în vreme ce la femeile care alăptează, nivelul prolactinei are o valoare crescută și la 18 luni după naștere.

TSH – Hormonul de stimulare tiroidiană este secretat de hipofiza anterioară. Este un parametru specific pentru controlul funcției tiroidiene. Acțiunea principală a acestui hormon se exercită la nivelul tiroidei unde stimulează producția și secreția de hormoni tiroidieni. Se recoltează à jeun (pe nemâncate).

T3 (Triiodotironina) – este un hormon produs în organism de către glanda tiroidă și este important în funcționarea organismului deoarece are impact asupra metabolismului. Testarea pentru acest hormon se face atunci când se dorește o evaluare a funcționării glandei tiroide, când pacientul prezintă semne ale unor probleme la nivelul glandei tiroide ori în cazuri de hipertiroidism – în acest ultim caz, nivelul T3 este ridicat, iar T4 are o valoare normală. Se recoltează à jeun (pe nemâncate).

Free T4 (Tiroxina) – este un hormon tiroidian cu acțiune asupra metabolismului general, dar și o componentă importantă în reglarea funcționării glandei tiroide. Valori mari se înregistrează în boala Hashimoto, boala Graves, atunci când pacienta este însărcinată, afecțiuni ale ficatului sau tiroidita cronică. Valori anormal de mici pot indica malnutriție, hipotiroidism. Se recoltează à jeun (pe nemâncate).

Posted in Articole