fbpx
logogenesis

"Succesele noastre continue in domeniul feritilizarii in vitro, reprezinta dovada credintei, dragostei si a grijii noastre pentru om, pentru viata insasi si pentru familie."

smartphone_icon2Pentru programari, sunati zilnic intre 09:00-17:00 Tel: 021-9676, 0729-940.799

CAUTA

Amniocenteza

14/04/2016

Când si cui este recomandata amniocenteza?

Amniocenteaza este o analiza recomandata in special femeilor cu varste peste 35 de ani sau celor care le iese analiza de bi-test in afara limitelor normale. Bi-testul se recomanda a fi efectuat inainte de amniocenteza. In functie de rezultatul acestuia, medicul stabileste daca amniocenteza este sau nu necesara. Cu cat ne indepartam mai mult de varsta de 35 de ani, cu atat este mai probabil sa fie recomandata aceasta analiza, care este una de diagnostic, nu de screening.

Exista si cazuri in care, desi recomandată de bi-test, amniocenteza are totusi contraindicatii?

Sunt contraindicatii pentru femeile care au alergii la anestezia locala sau pentru cele cu tromboze avansate. A existat un astfel de caz la clinica „GENESIS ATENA”: o pacienta care avea un fibrom uterin foarte mare, din pricina caruia nu a putut fi facuta amniocenteza. Fatul se putea dezvolta normal, dar amniocenteza nu a putut fi realizata din pricina spatiului foarte stramt.

In ce consta mai exact analiza?

Analiza urmareste extragerea de lichid amniotic pentru analiza. Acest lucru se face introducand un ac in uter, apoi in sacul amniotic. Nu dureaza mult si se face cu anestezie locala, asa incat intepatura nu se simte. O usoara presiune la nivelul uterului poate fi sesizata in momentul  extractiei de lichid amniotic.

Care sunt riscurile pe care le presupune aceasta procedura?

Riscurile sunt de 1% avort spontan in cazul acestei proceduri, dar nu in timpul ei, ci in primele 72 de ore de la efectuarea procedurii. Avortul poate interveni fie din cauza fisurarii sacului amniotic, fie din cauza unor infectii care pot aparea. Desigur, toate acestea pot fi evitate, daca procedura se efectueaza la un medic cu multa experienta.

Ce poate face mama ca sa minimizeze riscurile?

Mama trebuie sa urmeze intocmai sfaturile medicului care realizeaza aceasta procedura. Este bine de avut in vedere faptul ca ar trebui ales un medic cu experienta in acest domeniu, pentru a minimiza cat mai mult posibil riscurile.

Este necesara o pregatire speciala înainte?

La recomandarea medicului care efectueaza procedura, ar trebui luat un antibiotic inainte, pentru a preveni infectiile ce pot aparea. In cazul in care pacienta urmeaza un tratament anticoagulant, acesta trebuie oprit cu 2-3 zile inainte de realizarea aniocentezei. Exista si cazuri in care riscul de tromboza este atat de mare, incat tratamentul cu anticoagulant nu se opreste, dar acest lucru trebuie stabilit inainte cu medicul care efectueaza amniocenteza.

Iar dupa procedura?

Se recomanda repaus, fara niciun fel de efort, fara plimbari prelungite, fara ridicari de greutati, fara drumuri prelungite cu masina. Insa asta nu inseamna ca femeia trebuie sa stea numai intinsa in pat, ci mai degraba la 90 de grade. In cazul in care apar subit febra, scurgerea de lichid amniotic in orice cantitate, crampe abdominale puternice sau orice alte manifestari, ele trebuie impartasite fie medicului curant, fie celui care realizeaza amniocenteza.

Cata vreme se mentine riscul de avort?

72 de ore este riscul maxim. El se diminueaza pe parcursul a doua saptamani. Orice alt eveniment care apare dupa aceasta perioada nu mai poate fi pus pe seama amniocentezei.

Posted in Articole