Primul program de e-learning pe teme de infertilitate din țara noastră a fost lansat sâmbătă, cu ocazia primei ediții a Congresului de infertilitate de la București, la care au fost prezenți miniștrii Sănătății din România, Nicolae Bănicioiu, și Grecia, Makis Voridis.
Foto: (c) SIMION MECHNO/ AGERPRES FLUX
“E începutul unei prietenii care întrevede foarte multe rezultate și țin să-i mulțumesc domnului ministru și pentru pozițiile comune pe care le avem la întrevederile și cu ceilalți miniștri din Uniunea Europeană. Cred că această colaborare dintre Ministerul Sănătății din Grecia și Ministerul Sănătății din România va fi în beneficiul pacienților din Grecia și din România”, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu, într-o conferință de presă susținută în deschiderea lucrărilor congresului ce au loc în Capitală.
El a declarat că Grecia are o experiență foarte bună pe partea de fertilizare in vitro și a spus că începând cu 2015 acest program va fi inclus în bugetul ministerului.
“Pentru partea de fertilizare in vitro Grecia are o experiență foarte bună pe care sunt bucuros că vor să o împărtășească cu noi. Am avut și noi câțiva pași timizi în acest domeniu, undeva prin 2011. După foarte mult timp de așteptări a fost lansat un astfel de program pe care predecesorul meu n-a mai decis să-l continue, dar care cred că din 2015 va fi inclus în bugetul anului viitor și va putea fi redeschis”, a afirmat ministrul Bănicioiu.
El a spus că un proiect bine conturat poate fi redeschis în 2015 precizând că șase maternități din România sunt pe cale să fie terminate, două dintre acestea urmând să fie finalizate în octombrie în București.
“Un proiect bine conturat poate fi redeschis în 2015 și pe lângă acest fapt aș dori totuși să spun că suntem pe cale să terminăm șase maternități în România dintre care două vor fi finalizate chiar luna viitoare în București, ceea ce va reuși să deservească la o capacitate normală tot ceea ce avem nevoie pe partea de terapie nou-născuți în România”, a afirmat Nicolae Bănicioiu, precizând că maternitatea de la Pantelimon ar putea fi gata de inaugurare “în jurul datei de 30 octombrie”.
Ministru elen al Sănătății, Makis Voridis, a apreciat că România și Grecia pot conlucrat, și instituțional, și legislativ, atât pe problema reproducerii in vitro, cât și pe problema turismului medical.
Programul e-learning pe teme de infertilitate din România durează nouă luni și se adresează în special medicilor ginecologi și asigură un nivel înalt de pregătire a cursanților, îmbinând partea teoretică cu cea practică.
Partea practică se desfășoară la Atena, la clinica Genesis, una dintre unitățile medicale specializate în fertilizare in vitro și care are una dintre cele mai mari rate de reușită din Europa.
La sfârșitul programului, cursanții vor primi un certificat de specializare de la Universitatea din Atena și de la cea din București.
“Este un program care în prezent este în Grecia și în alte țări, e un program care funcționează de foarte mult timp și are rezultate foarte bune. Obiectivul acestui program este să avem o bază de informații și cunoștințe la fel pentru toți ca atunci când comunicăm și avem cazuri să înțelegem același lucru”, a afirmat dr. Andreas Vythoulkas, directorul executiv al Asociației Române pentru Reproducere Umană.
Aceasta este prima colaborare între cele două universități.
“Este prima colaborare între cele două universități și eu consider că toate părțile au de câștigat din acest program din punct de vedere științific”, a spus dr. Andreas Vythoulkas.
AGERPRES/(AS — autor: Petronius Craiu, editor: Ștefan Gabrea)